Projeler

Savunma Sanayi Hedefli Su Altı Kaynak Teknoloji ve Ürünlerinin Geliştirilmesi
Projede Türkiye'nin ilk yerli su altı birleştirme ve kesme elektrodlarının üretilmesi hedeflenmiştir.
2024-01-03 16:31:18
TÜBİTAK PROJESİ
Tamamlandı
Robotik Tel Ark Eklemeli Imalat (WAAM) Yönteminde Aktif Sogutma Sistemi Tasarımı ve üretim optimizasyonunun gelistirilmesi
2023-11-06 23:29:53
TÜBİTAK PROJESİ
Devam Ediyor
Büyük Hacimli Çelik Döküm Malzemelerin Kullanım Özelliklerinin Uluslararası Standartların Üzerine Geliştirilmesi
Önerilen projenin konusu Akmetal tarafından üretilen büyük kesitli çelik döküm sanayi ürünlerinin yüksek mekanik özellikler ile üretimi ve malzeme performanslarının geliştirilmesini oluşturmaktadır. Bu kapsamda seçilen malzemelerin farklı yönlerde geliştirilmesi gereken düşük sıcaklık tokluğu, akma, çekme, yorulma, sürünme mukavemetleri ve aşınma direnci gibi özellikleri bulunmaktadır. Anılan mekanik özelliklerin yükseltilmesi için her bir malzeme için ayrı üretim süreci geliştirilecektir. Uygulanacak Ar-Ge çalışmalarında malzeme mekanik özelliklerinin mikroyapısal karakterizasyon ile kontrol edilmesi ve elde edilen bu değerlere göre üretim sürecinin optimizasyonu bulunmaktadır. Bu sayede Akmetal ürünleri mevcut standartların üzerinde özelliklere sahip olacak ve bu özelliklerin tekrarlanabilirliği de garanti altına alınacaktır. Akmetal üretiminin tamamını neredeyse ihracat ağırlıklı planlayan ve bu yönde yatırımlarını geliştiren bir kuruluştur. Önerilen proje kapsamındaki malzemelerde gerçekleştirilecek kalite artışı ile söz konusu pazarlardan daha yüksek paylar alınabilecektir. Diğer yandan üretim sürecinde alınacak verimlilik artış önlemleri ile hammadde, enerji ve işçilik maliyetlerinde de iyileştirme sağlanabilecektir.
2023-10-31 11:46:09
TÜBİTAK PROJESİ
Tamamlandı
Bimetal Malzemelerin Özlü/Masif Tel Beslemeli Robotik Ark Kaynağı ile Eklemeli İmalat Sisteminin Geliştirilmesi
Robotik ark kaynağı ile eklemeli imalat (Wire Arc Additive Manufacturing, WAAM), bilgisayar ortamında 3B CAD verisi hazırlanmış olan iş parçasının, robotik sistem ile MIG/MAG kaynağı kullanılarak katmanlar halinde üretildiği eklemeli imalat yöntemidir. Robotik sistemin çalışma zarfının sağladığı avantaj ile diğer yöntemlerle üretilemeyen büyük ölçekli metal parçaların üretimi bu yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Proje kapsamında, bimetal malzemelerin robotik metal ark kaynağı ile eklemeli imalatı için farklı tel çaplarında özlü/masif kaynak telleri kullanılarak WAAM yöntemi ile üretimi sağlanacaktır. Projede, Gedik Kaynak'ın 58 yıllık bilgi sahibi olduğu ve Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü yerli özlü/masif kaynak telleri kullanılacaktır. Eklemeli imalat ile üretilecek parçaların tahribatsız muayene testleri, mekanik ve mikroyapı analizleri yapılacaktır. Proje sonucunda, robotik metal ark kaynağı ile farklı çaplarda ve kompozisyonlarda özlü/masif kaynak telleri kullanılarak 3B CAD verisi hazırlanmış olan parçaların bimetal malzeme olarak üretiminin sağlandığı sistematik parametrelerin tespiti ile eklemeli imalat sistemi geliştirilmiş olacaktır. Bu projeden elde edilen bilgi birikimi ve tecrübeler, yapılacak ikinci aşama projelerle savunma sanayi başta olmak üzere endüstrinin kullanımına uygun ileri teknoloji ürün ve komponentlerin WAAM teknolojisi ile gerçekleştirilmesine imkan sağlayacaktır.
2023-10-29 21:57:02
-Tübitak 1505
Devam Ediyor
Yüksek Mukavemetli HY80 Kalite Çeliklerin Metal Özlü Tel ile Kaynaklanabilirliğinin İncelenmesi
Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında üretilecek olan yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyeti özelliklerine sahip 6 adet denizaltının 2027 yılı sonuna kadar hizmete alınması planlanmaktadır. Bu kapsamda Yerli ve Milli Denizaltı Projesi’nde kullanılacak olan yüksek akma mukavemetine sahip, HY (high yield) kalite yüksek mukavemetli çeliklerin kaynaklarında Gedik Kaynak A.Ş. tarafından yerli olarak yeni geliştirilen yüksek mukavemetli metal özlü teller kullanılacaktır. Proje çalışmalarında düşük ve yüksek ısı girdileri kullanılarak bu çeliklerin Gaz Metal Ark Kaynağı (GMAW) yöntemi kullanılarak robotik kaynak işlemleri gerçekleştirilecektir. Kaynak işlemleri sonrasında kaynaklı plakalar tahribatsız muayenelere, mekanik testlere, sertlik testine, kalıntı gerilme analizlerine ve detaylı mikroyapısal incelemelere tabi tutulacaktır. Elde edilen sonuçlar ile kaynak yöntem şartnameleri oluşturulacak ve bunlar son kullanıcıların kullanımına sunulacaktır
2023-10-29 21:56:03
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
Tel Ark Eklemeli İmalat Teknolojisi (WAAM) ile Havacılık ve Savunma Sanayileri için Alüminyum Parça Üretim Teknolojisinin Geliştirilmesi
Projemizin amacı ülkemizde Savunma Sanayii’nde ve Havacılık alanında stratejik bir öneme sahip olan WAAM Teknolojisi yöntemi ile alüminyum alaşımlı kaynak telleri kullanılarak 3D-geometrili parçalar üretilmesi için temel proses çalışmalarını yapmak ve üretilen parçaların mikro yapı incelemeleri ve mekanik test sonuçları arasında ilişkileri anlamaktır. Projemizde İstanbul Gedik Üniversitesi Kaynak Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan WAAM hücreleri ile farklı serilerde (ER 4043, ER 5183 ve ER 5356) alüminyum kaynak telleri kullanarak üretilecek olan parçaların proses-metalurjik yapı özellikleri, mekanik performans ilişkileri incelenecektir.
2023-10-29 21:55:13
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
Centres of Vocational Excellence in Aerospace & Defence for Advanced Manufacturing
AILEEN addresses the shortage of skilled personnel for the Aerospace & Defence Sectors by setting up CoVEs for Advanced Manufacturing (AM), supporting the recovery of the Aerospace sector, developing innovative methodologies and tools, with the nomination of the first Centres of Vocational Excellence in AM, to guarantee specialized sectoral training, and the transfer of excellence knowledge and activities in the field of education and training.
2023-10-03 16:56:07
Avrupa Birliği
Devam Ediyor
Gazsız Sert Dolgu Özlü Tel Teknolojisinin Gelistirilmesi
Proje kapsamında; gazsız sert dolgu özlü tellerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda; Gedik Kaynak A.Ş. bünyesinde, gazsız sert dolgu özlü tellerini yerli ve milli olarak hem ekonomik hale getirmek hem de yüksek verimle ve uygun mekanik özellikler kazandırarak üretimini gerçekleştirmek için çalışmalar yürütülecektir. Ülkemizin sanayi alanları göz önünde bulundurulduğunda bu projenin gerçekleştirilmesiyle dışa olan bağımlılık en aza indirgenecektir. Sert dolgunun istenilen özelliklere uygun şekilde üretilmesi için proje aşamalarında formülasyon çalışmaları yapılarak, buna uygun şerit sac ve toz karışımını oluşturan hammaddelerin büyük çoğunluğu ülkemizde bu alanlarda faaliyet gösteren firmalardan temin edilerek; elde edilecek ürünün büyük oranda yerlileştirilmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte gazsız sert dolgu ürün çeşitliliği artırılarak bunlara ait teknik dökümanların (data-sheet) oluşturulması ve WPS-PQR verilerinin hazırlanarak; hedeflenen ürünün kullanımını gerçekleştiren tüm sektörlere bu alanda çok yönlü ulaşılabilirlik kazandırılması sağlanacaktır.
2023-10-03 16:56:00
-Tübitak 1005
Devam Ediyor
Kaynak Geometrisinin Yüksek Mukavemetli Çeliklerin Balistik Performansına Etkisinin İncelenmesi
Ülkemizde ilk defa çeşitli kalınlıklarda ve kalitelerde yerli yüksek mukavemetli balistik zırh çelikleri Manisa’da Miilux-Oy firması tarafından kurulan fabrikada üretilmektedir. Savunma sanayisinde özellikle kara araçlarının imalatında iyi kaynak edilebilirlik ve üretim kolaylığı özelliklerinden dolayı yüksek mukavemete sahip balistik çelikler kullanılmaktadır. Kullanılan bu çeliklerden ateşli silahlara ve darbelere karşı dayanıklı olması beklenir. Çalışma kapsamında TS EN ISO 9692-1 standardına göre kaynak ağzı V (Ref.2.2) ve X (Ref.2.5.1) olacak şekilde tasarlanacak ve kaynak ağız açıları ise 22,5° ve 30° derede olacak şekilde kaynaklar yapılacaktır. Kaynak oluğu tipinin birleştirmelerin kırılma direnci üzerinde etkili olması beklenmektedir ve dolayısıyla bu çalışma birleştirme tiplerinin yapısal performansları hakkında bilgi sağlayacaktır. Yapılacak kaynaklar optimum ön ısıtma sıcaklığı belirlenerek kaynak ağız tasarımının mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi incelenecektir. Bu çalışma ile milli savunma sanayisinin kritik sistemlerinde kullanılacak olan zırhlı (balistik) çeliklerdeki kaynakların gelecekteki tasarımına ve literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
2023-10-03 16:55:54
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
Savunma Sanayi için Yerli Zirh Çeliklerinin Robotik Kaynak Uygulamalarinin Geliştirilmesi
Miilux-Oy tarafından Manisa'da kurulan fabrika ile Türkiye'de ilk defa çeşitli kalınlık ve kalitelerde yerli zırh çelikleri üretilmeye başlanmıştır. Bu çalışma ile ülkemiz savunma sanayisi için üniversite sanayi iş birliği kapsamında yerli zırh çeliklerinin kaynaklı birleşimlerinin mekanik, metalografik ve balistik performansının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda yüksek plastik deformasyon kapasitesine sahip GeKa Paslanmaz kaynak telleri ile beraber farklı mekanik özelliklere sahip kaynak telleri kullanılarak hibrit kaynakları yapılacaktır. Ayrıca ITAB'daki mekanik zayıflamayı ve personele bağlı uygulama hatalarını azaltmak için endüstriyel olarak da ilk defa robotik kaynaklar gerçekleştirilecektir. Çalışma sonucunda zırhlı araç tasarımında kullanılacak yüksek dereceli ''Mis-Match'' kaynakların kaynak prosedür şartnameleri ve ''Data Sheetleri'' oluşturulacak ve savunma sanayi uygulamaları için paydaşların kullanımına sunulacaktır.
2023-09-19 20:21:44
-Tübitak 1505
Devam Ediyor