Projeler

Polivinil Alkol/Kitosan Fonksiyonel Gıda Ambalaj Filmlerinde Sitrik Asidin Çapraz Bağlama Ajanı Olarak Rolü ve Oksijen Geçirgenlik Özelliklerinin İncelenmesi"
Gıda Ambalaj Filmlerinde kullanılmak üzere biyobozunur polimer kullanımı
2023-10-13 14:42:22
TÜBİTAK PROJESİ
Devam Ediyor
Borik Asit Takviyeli Çapraz Bağlı Poli (vinil alkol)/Kitosan Hibrit Filmlerinin Yapısal, Bariyer, Antioksidan ve Antimikrobiyal Özellikleri Üzerine Polifenolün Etkisi
Yenilikçi ve gelecek vaat eden bir teknoloji olan aktif gıda ambalajlama son yıllarda geniş ilgi görmektedir. Bunlardan biri de antimikrobiyal ve antioksidan gibi bileşenlerin ambalaj malzemelerine dahil edilmesiyle günümüzde plastik malzemelerin oluşturduğu toksiklik ve ciddi çevresel kirliliği en aza indirmek için biyolojik olarak parçalanabilen ve toksik olmayan alternatif aktif ambalajlar yoğun ilgi görmektedir. Poli vinil alkol (PVA) bu anlamda önemli bir biyopolimerdir. Fakat PVA tek başına film oluştururken zayıf özellikler (su geçirgenliği, bariyer özelliği ve antimikrobiyal etkisi) gösterdiği için bu polimerin kompozitleri kullanılmaktadır. PVA’nın hidrofobik özelliğini iyileştirmek için kimyasal çapraz bağ ajanı olarak borik asit (BA), antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerini geliştirmek için kitosan (KT) ve bir polifenol olan gallik asit (GA) kullanılacaktır. Polifenoller, antikanser, antifungal, antibakteriyel, antiviral, antiülser ve antikolesterol gibi sayısız biyolojik aktiviteye sahip, doğal olarak oluşan antioksidanların önemli bir sınıfını oluşturur. Gallik asit C6H2(OH)3CO2H formülüne sahip bir trihidroksibenzoik asittir. Safra, sumak, çay yaprağı ve bazı diğer bitkilerde bulunur. Bu çalışmada ilk olarak, Poli Vinil Alkol bazlı PVA/Borik Asit/Kitosan (PVA/BA/KT) kompozit malzemeleri sentezlenecektir. Borik asit katkılı kompozitlerin kimyasal yapısı Fouirer Transform Infrared Spektrofotometre (FTIR) ile yapılacaktır. Ambalaj filmlerinde sıcaklığın ve zamanın bir fonksiyonu olarak meydana gelen kütle kayıplarının belirlenmesinde Termogravimetrik Analiz (TGA) kullanılacaktır. Kompozit filmlerinin yapısal özellikleri X-ray Difraksiyon Analizi (XRD) ile yapılacaktır. Mekanik özellikleri gerilme dirençleri ölçülerek hesaplanacaktır. İkinci aşama olarak PVA/BA/KT kompozitlerine 3,4,5 trihidroksibenzoik asit (gallik asit) polifenol bileşiği belirli ağırlık oranlarında (%0, %0,5, %1, %2, %3) ilave edilecektir. Sentezlenen kompozit filmlerinin gaz geçirgenlikleri araştırılacaktır. Su buharı geçirgenliği (WVTR) ile oksijen geçirgenlik testi (OTR) ölçümleri ile yapılacaktır. Filmlerin antioksidan aktivite tayini DPPH Radikali kullanılarak UV-VIS Spektrofotometre ile absorbans değerleri ölçülecektir. yapılacaktır. Son olarak da, PVA/BA/KT-GA kompozit filmlerinin antimikrobiyal aktivite tayini yapılacaktır.
2023-04-19 13:29:44
ARAŞTIRMA PROJESİ
Devam Ediyor
Mühendis Olmaya Adım Adım
Ailenin sosyo-ekonomik durumu, anne babanın eğitim durumu, okulun bulunduğu çevre, okulun eğitim donanımı, din, etnik kimlik, dil, ailenin sosyo-kültürel düzeyi öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini, başarılarını ve yaşam standartlarını belirleyen en önemli etkenlerdir. Bu etkenlerin olumsuz etkisini azaltabilen yegâne unsurlardan biri öğretmenlerdir. Bu projede, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi –Eyüp Müdürlüğü’nün sorumluluğunda ilkokul 4. sınıf- ortaokul 8. sınıf 70 öğrenci için hafta sonları mühendislik eğitimi verilmesi amaçlanmıştır. Projenin diğer amaçları ise, bu çocukların mühendislik mesleğini tanıması, mühendislik mesleğine ilgilerinin artırılması, mühendislik alanlarını etkinliklerle deneyimlemeleri, mühendislik tasarım süreçlerinin öğrenilmesi, problem çözme becerilerinin artırılması ve fen, matematik derslerine olan ilgi ve motivasyonlarının artırılmasıdır. Mühendislik eğitimi, öğrenci merkezli araştırma sorgulamaya dayalı mühendislik tasarım süreci basamaklarına odaklı olarak gerçekleşecek uygulamalı deneyler, atölye çalışmaları, gezi ve gözlemlerden oluşmaktadır. Etkinlikler, çevre, inşaat, elektrik, tekstil, ziraat, kimya, mimarlık, uzay, biyomedikal ve yazılım mühendisliği boyutuyla sınırlıdır. Proje eğitimleri genel olarak İstanbul Gedik Üniversitesinde gerçekleştirilecek olup, sadece Ziraat mühendisliği etkinliği Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesinde uygulamalı gezi ve gözlemlerle, mimarlık etkinliği ise Trakya Üniversitesi ve Edirne ilinde uygulamalı, gezi ve gözlemlere dayalı olarak gerçekleşecektir. Deneysel çalışma olarak gerçekleşecek proje uygulamalarında çıktıların değerlendirilebilmesi için karma yöntem kullanılacaktır. Mühendislik uygulamalarının öğrencilerde ne düzeyde mühendislik mesleği bilgisini oluşturduğu, meslekleri tanıdıkları, mühendislik tasarım süreçlerini öğrendikleri, mühendislik mesleğine olan tutumlarındaki değişimleri ve problem çözme becerilerindeki gelişimlerinin ne düzeyde gerçekleştirdiği ve sürecin nasıl ilerlediğini belirlemek amacıyla nitel ve nicel ölçeklerin birlikte kullanıldığı iç içe gömülü desen kullanılacaktır. 21. yüzyıl becerileri olarak kabul edilen yenilikçi, yaratıcı, problem çözebilen, eleştirel düşünme ve iletişim becerilerine sahip, bilim ve teknoloji okuryazarı gençler yetiştirmek için tasarlanan, fen, matematik, teknoloji ve mühendislik alanlarının entegrasyonundan oluşan STEM eğitiminin içinde yer alan mühendislik eğitimi ile dezavantajlı olarak görülen bir grup öğrencinin geleceklerine olumlu yönde etki oluşturmak projenin hedeflenen en temel çıktısıdır.
2022-02-25 15:59:25
TÜBİTAK PROJESİ
Tamamlandı
Polimer Karbon Nanotüp ve Polimer Karbon Nanotüp Sıvı Kristal Komposit Hazırlama Yöntemleri ve Bu Hazırlanan Örneklerin Fizikokimyasal Karakterizasyonu
2017-12-21 09:45:49
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Tamamlandı
Sıvı Kristal Kil Sıvı Kristal Organokil Nanokompozitlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu
2014-02-28 15:07:14
ARAŞTIRMA PROJESİ
Tamamlandı