Projeler

PENDİK MARİNA BÖLGESİNDE SU ALTI MAKROFAUNASININ MEVSİMSEL OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI
Marinalar, mendirek yapılarının bulunduğu teknelerin tonozlama sistemlerine sahip korunaklı alanlar olarak tanımlanabilir. Bu projede; oşinografik şartların dalışa 12 ay boyunca müsaade edebildiği alanlardan sayılabilecek ve İstanbul Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi programının dalış uygulama sahası olan Pendik Marintürk’teki su altı makrofauna incelemesi yapılacaktır. Her ayı temsil edecek şekilde scuba dalış yöntemi kullanılarak görsel sayım yapılacak ve biyoçeşitlilik tespitinin yanında su altı kamerasıyla kayıt alınacaktır. Pendik Marina bölgesindeki su altı makrofaunası düzenli olarak izlenerek mevsimler ve aylar arasında karşılaştırma yapılacaktır. Su sıcaklık ve tuzluluğu gibi araştırma sahasının fizikokimyasal verileri örneklenerek biotopdaki değişimlerin istatistiksel analizlerle açıklaması yapılmaya çalışılacaktır. Su altı fotoğraf ve video kayıtları incelenerek makrofaunal canlılar için tür tespiti yapılacaktır. Su altı tahribatsız örnekleme yöntemlerinden olan görsel sayım en az 2 dalgıç tarafından gerçekleştirilecektir. Proje sonunda hipotez olarak ağır metal yüküyle bilinen marinalarda su altı makrofaunası anlamında bioçeşitliliğin indeksleri hesaplanmaya çalışılacaktır.
2024-07-08 02:41:13
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
5 Yıllık Su Altı İzleme Çalışması: Çanakkale Boğazı’nda Pinna nobilis’in Popülasyon Durumu
Pinna nobilis, Barcelona Anlaşması ile 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından koruma altına alınmış (EEC, 1992), yüksek su filtrasyon kapasitesine sahip ve birçok bentik canlıya habitat alanı oluşturması sebebiyle ekolojik anlamda önemli bir çift kabuklu türüdür. Ülkemizde ve birçok Akdeniz ülkesinde avcılığı yasaklanmış bir bivalve türü olmasına rağmen, 2016 yılından bu yana Haplosporidium pinnae adlı patojen organizmanın sorumlu tutulduğu parazitik hastalık yüzünden toplu ölümleri görülmüştür. İspanya, İtalya, Hırvatistan, Tunus ve Yunanistan gibi bir çok ülkeden yapılan akademik çalışmalarda toplu ölüm oranlarında %100’e varan bölgeler rapor edilmiştir. Nesli kritik tehdit altında olan Akdeniz’e endemik ve Akdeniz’in en büyük bivalve türü olarak Pinna nobilis’in popülasyon durumu 2020-2021 yılları arasında daha önceki GDK202006-06 numaralı BAP projemizde gözlenmiştir. Bu projede ise; P. nobilis’in su altı izleme çalışmalarına devam edilerek toplamda 5 yıllık uzun bir periyotta izlenmesi hedeflenmiştir. Bir uluslararası akademik makale, bir sempozyum bildirisi ve bir doktora tezi çıktısı olan önceki projenin devamı niteliğinde olan bu projede Çanakkale’de önceden belirlenmiş olan 30 örnekleme istasyonundan kritik öneme sahip 6 istasyon seçilmiştir. Bu 6 örnekleme istasyonunun 5 yıllık su altı izleme verisi istatistiksel olarak değerlendirilecek ve somut sonuçlar ortaya konulmaya çalışılacaktır. Önceki çalışmada deniz suyu tuzluluk verileri ile pinaların ölüm oranları arasında güçlü düzeyde korelasyon ilişkisi bulunduğundan bu çalışmada sıcaklık, derinlik, dip yapısı gibi diğer parametrelerin pinaların ölüm oranlarıyla olan ilişkisine uzun vadede bakılacaktır. Su altında scuba/serbest dalış yöntemiyle çizgisel hat transekt alınarak P. nobilis bireylerinin görsel sayımı ve su altı kamerasıyla kayıt altına alınması sağlanacaktır. Tahribatsız olan bu su altı örnekleme yöntemiyle pina bireylerinin sadece popülasyon durumlarının 5 yıllık süreçteki durumlarına bakılarak, yıllar bazında ölüm ve canlılık oranları karşılaştırılacaktır. Bazı deniz suyu parametreleri ile bu oranlar arasındaki ilişkiler araştırılmaya çalışılacaktır.
2024-07-08 02:40:25
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
Nesli Kritik Derecede Tehlike Altında Olan Pina’nın (Pinna nobilis) İstanbul Yapay Resiflerindeki Dağılımının İncelenmesi
2023-10-06 09:46:54
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor