Projeler
PENDİK MARİNA BÖLGESİNDE SU ALTI MAKROFAUNASININ MEVSİMSEL OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI
Marinalar, mendirek yapılarının bulunduğu teknelerin tonozlama sistemlerine sahip korunaklı alanlar olarak tanımlanabilir. Bu projede; oşinografik şartların dalışa 12 ay boyunca müsaade edebildiği alanlardan sayılabilecek ve İstanbul Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi programının dalış uygulama sahası olan Pendik Marintürk’teki su altı makrofauna incelemesi yapılacaktır. Her ayı temsil edecek şekilde scuba dalış yöntemi kullanılarak görsel sayım yapılacak ve biyoçeşitlilik tespitinin yanında su altı kamerasıyla kayıt alınacaktır. Pendik Marina bölgesindeki su altı makrofaunası düzenli olarak izlenerek mevsimler ve aylar arasında karşılaştırma yapılacaktır. Su sıcaklık ve tuzluluğu gibi araştırma sahasının fizikokimyasal verileri örneklenerek biotopdaki değişimlerin istatistiksel analizlerle açıklaması yapılmaya çalışılacaktır. Su altı fotoğraf ve video kayıtları incelenerek makrofaunal canlılar için tür tespiti yapılacaktır. Su altı tahribatsız örnekleme yöntemlerinden olan görsel sayım en az 2 dalgıç tarafından gerçekleştirilecektir. Proje sonunda hipotez olarak ağır metal yüküyle bilinen marinalarda su altı makrofaunası anlamında bioçeşitliliğin indeksleri hesaplanmaya çalışılacaktır.
2024-07-08 02:41:13
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
5 Yıllık Su Altı İzleme Çalışması: Çanakkale Boğazı’nda Pinna nobilis’in Popülasyon Durumu
Pinna nobilis, Barcelona Anlaşması ile 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından koruma altına alınmış (EEC, 1992), yüksek su filtrasyon kapasitesine sahip ve birçok bentik canlıya habitat alanı oluşturması sebebiyle ekolojik anlamda önemli bir çift kabuklu türüdür. Ülkemizde ve birçok Akdeniz ülkesinde avcılığı yasaklanmış bir bivalve türü olmasına rağmen, 2016 yılından bu yana Haplosporidium pinnae adlı patojen organizmanın sorumlu tutulduğu parazitik hastalık yüzünden toplu ölümleri görülmüştür. İspanya, İtalya, Hırvatistan, Tunus ve Yunanistan gibi bir çok ülkeden yapılan akademik çalışmalarda toplu ölüm oranlarında %100’e varan bölgeler rapor edilmiştir.
Nesli kritik tehdit altında olan Akdeniz’e endemik ve Akdeniz’in en büyük bivalve türü olarak Pinna nobilis’in popülasyon durumu 2020-2021 yılları arasında daha önceki GDK202006-06 numaralı BAP projemizde gözlenmiştir. Bu projede ise; P. nobilis’in su altı izleme çalışmalarına devam edilerek toplamda 5 yıllık uzun bir periyotta izlenmesi hedeflenmiştir. Bir uluslararası akademik makale, bir sempozyum bildirisi ve bir doktora tezi çıktısı olan önceki projenin devamı niteliğinde olan bu projede Çanakkale’de önceden belirlenmiş olan 30 örnekleme istasyonundan kritik öneme sahip 6 istasyon seçilmiştir. Bu 6 örnekleme istasyonunun 5 yıllık su altı izleme verisi istatistiksel olarak değerlendirilecek ve somut sonuçlar ortaya konulmaya çalışılacaktır. Önceki çalışmada deniz suyu tuzluluk verileri ile pinaların ölüm oranları arasında güçlü düzeyde korelasyon ilişkisi bulunduğundan bu çalışmada sıcaklık, derinlik, dip yapısı gibi diğer parametrelerin pinaların ölüm oranlarıyla olan ilişkisine uzun vadede bakılacaktır. Su altında scuba/serbest dalış yöntemiyle çizgisel hat transekt alınarak P. nobilis bireylerinin görsel sayımı ve su altı kamerasıyla kayıt altına alınması sağlanacaktır. Tahribatsız olan bu su altı örnekleme yöntemiyle pina bireylerinin sadece popülasyon durumlarının 5 yıllık süreçteki durumlarına bakılarak, yıllar bazında ölüm ve canlılık oranları karşılaştırılacaktır. Bazı deniz suyu parametreleri ile bu oranlar arasındaki ilişkiler araştırılmaya çalışılacaktır.
2024-07-08 02:40:25
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor
Hayalet Ağ Avcıları Projesi
Gökova Yelken Kulübü’nün ortaklığında 2012-2013 yılları arasında yürüttüğümüz bu proje, GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS fonu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) ile UNDP tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi tarafından desteklendi.
2024-04-04 11:47:00
Özel Kuruluşlar
Tamamlandı
Kuzey ege'deki doğal resif alanlarında sepet balıkçılığının uygulanabilirliği üzerine araştırmalar
Proje No: 112Y191, Kuzey ege'deki doğal resif alanlarında sepet balıkçılığının uygulanabilirliği üzerine araştırmalar
2024-04-04 11:38:45
TÜBİTAK PROJESİ
Tamamlandı
Gökçeada Sığ Sularında Larva ve Genç Balıkların Biyoçeşitliliği, Dağılımı ve
Populasyon Parametreleri
Gökçeada Sığ Sularında Larva ve Genç Balıkların Biyoçeşitliliği, Dağılımı ve
Populasyon Parametreleri
2024-04-04 11:27:34
-Tübitak 1001
Tamamlandı
‘’Denizin Gizemlerini Adada Keşfedelim’’
(TÜBİTAK-112B102) kodlu ‘’Denizin Gizemlerini Adada Keşfedelim’’ isimli proje için genç yaşta çocuklara deniz bilimleri ile ilgili temel bilgileri kazandırmak
2024-04-04 11:23:59
TÜBİTAK PROJESİ
Tamamlandı
Kuzey Ege’de Paragat Avcılığında Temel Parametrelerin Belirlenmesi
Kuzey Ege bölgesinde Paragat Avcılığında Temel Parametrelerin Belirlenmesi
2024-04-04 11:15:19
Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç)
Tamamlandı
Olta Balıkçılığına Yönelik Yapay Resif Uygulaması
İstanbul Adalar, bölgesinde atımı yapılan yapay resif blokları üzerinde olta balıkçılığı veriminin incelenmesi
2024-04-04 11:12:08
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Tamamlandı
ÇANAKKALE BOĞAZINDAKİ ‘’PINNA NOBILIS’’ TÜRÜNÜN ÖLÜM ORANLARININ TESPİTİ
2023-05-04 23:31:03
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Tamamlandı
Marmara Denizindeki Yapay Resif Alanlarının Belirlenmesi
Marmara Denizi, Karadeniz ile Ege Denizi arasında bağlantı sağlayan, boğazlar sisteminin bir parçası ve politik anlamda da önemli bir denizimizdir. Son yıllardaki balıkçılık ve dalış turizmine yönelik yapay resif uygulamaları ile birlikte bu denizimizden faydalanma yolları arttırılmıştır. Marmara Denizi’xxnde kayıtlı 2 yapay resif projesi vardır. İlki, Erdek bölgesinde ve balıkçılık idaresi amacıyla uygulanmıştır. Diğeri ise, 2017 yılında bilimsel araştırma amacıyla Prens Adaları civarında oluşturulmuştur. Bu iki kayıtlı ve izinli yapay resif projesi dışında da uygulamalar olduğu bilinmekte ancak bu uygulamaların sayıları ve nitelikleri hakkında bilgi bulunmamaktadır. Marmara Denizi’xxnin ekolojik ve ekonomik anlamda en uygun şekilde kullanılabilmesi için, bu alanların tespit edilmesi önemlidir. Bu alanların sayısı, nerede olduğu, niteliği hakkında bilgi almak için anket çalışmaları, tüplü dalışlar vb araştırma yöntemleri kullanılmalıdır. Bu sayede elde edilecek bilgiler ile bölgede gelecekte planlanacak yeni yapay resif projelerine yön vermek ve denize! kullanımın verimliliğini arttıracak öneriler sunmak açısından önemlidir.
2023-05-04 23:30:07
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Tamamlandı
Koruma Alanı İlan Edilen Tavşan Adası Kıyısal Bölgesinin Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi
2023-03-29 11:57:38
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Devam Ediyor